Еногастрономічний туризм Одеської області або старт створення національної системи гастрономічних доріг України

18 березня 2019 року в м. Одеса було проведено круглий стіл в рамках пілотного проекту «Дороги вина та смаку Бессарабії», який функціонуватиме за європейськими нормами й стандартами. Було розглянуто багато питань якості, сертифікації, складнощів із просуванням продукції вина та гастрономії для невеликих підприємців, тощо.

В рамках заходу був підписаний меморандум між проектом ЄС та НТОУ щодо реалізації четвертого компоненту проекту, а саме розробки Національної системи Гастрономічних доріг та створення інформаційного ресурсу www.winetasteroutes.ua.

Ґрунтуючись на міжнародному досвіді гастрономічні маршрути поділяються на Дороги Вина, Дороги Смаку, Дороги Вина та Смаку. Вони виступають інструментами для створення та комерціалізації еногастрономічних маршрутів, у якості туристичної пропозиції. Тому їх запровадження, просування та розвиток є важливим для туристичного потенціалу дистинацій.

Ізмаїл, а саме  представники Ізмаїльської міської ради спільно із виноробами міста, прийняв участь у круглому столі і вступив до робочої групи із розробки еногастрономічного маршруту по Одеській області та Україні.

Результатами зустрічі стали:

  1. Створення ініціативної робочої групи для впровадження пілотного проекту “Дороги вина і смаку Бессарабії” згідно європейських норм і стандартів.
  2. Рішення щодо розроблення національного інформаційного порталу Дороги вина і смаку України, як маркетингового інструменту популяризації на міжнародному рівні регіональних еногастрономічного туристичних продуктів.
  3. Запропоновано варіанти державно приватного партнерства з розвитку територій.

Проект великий і амбітний і тільки об’єднавши зусилля, регіон може бути представлений на світових картах Ено-туризму. Наступна зустріч планується на  9-10 квітня.

Опубліковано