``GreeThis - Туризм і історична спадщина - сходинка для розвитку Басейну Чорного моря`` - крок у розвитку історичного туризму в м Ізмаїл.

16 травня на прес-конференції в м Ізмаїл був анансований старт проекту “GreeThis – Туризм і історична спадщина – сходинка для розвитку Басейну Чорного моря” в рамках Спільної операційної програми Басейн Чорного моря 2014-2020. Даний проект со-фінансується Європейским Союзом, а з боку України партнером проекту виступає Виконавчий комітет Ізмаїльської міської ради.

Даний проект націлений на прискорення розвитку зеленого транскордонного туризму в Басейні Чорного моря шляхом просування ноу-хау і передачі технологій між країнами в галузі інноваційних технологій для адаптації до зміни клімату та енергоефективності в історичних і охоронюваних будівлях.

Крім софтових заходів, які закладені в проекті і спрямовані на обмін досвідом між фахівцями з країн-учасниць (Україна, Молдова, Грузія, Греція, Болгарія, Румунія), які включають в себе транскордонні семінари з обміну досвідом, бізнес-сніданки з представниками зацікавлених сторін, створення спільного онлайн-каталогу зеленого туризму, проведення маркетингового дослідження ринку з енергоефективності та тенденцій в даній сфері, створення онлайн-платформи з базою даних підприємців сфери енергоефективності, створення списків захищених будівель (з історичною і культурною значимістю) у всіх країнах-учасницях, а також розробку дорожньої карти зеленого та історичного туризму, проект має інвестиційну складову.

З боку України, а саме м.Ізмаїл, в рамках проекту передбачена часткова модернізація будівлі культурної спадщини – історико-краєзнавчого музею Придунав’я. Інвестиційні заходи включають в себе установку теплового насоса «повітря-повітря» потужністю 85 кВт, що дозволить знизити витрати на опалення і підвищити енергоефективність будівлі; заміну існуючих дерев’яних вікон на енергозберігаючі, зберігаючи при цьому історичні особливості будівлі. Так буде замінено 14 вікон зі збереженням вітражів. Також буде проведена модернізація освітлення шляхом заміни 84 ламп накалювання на світлодіодні.

Даний проект розрахований на 33 місяці, бюджет проекту складає 1 105 080.96 Євро, а частина бюджету, виділена на м.Ізмаїл становить 182 923 Євро. Частина співфінансування становить 8%.

Опубліковано